Tengerimalactenyésztőnk napelemre ruházott be, és nem bánta meg

Párommal, Sanyival régóta a tengerimalacok megszállottjai vagyunk, egyszerűen nem is tudunk elképzelni ennél az állatnál ártatlanabbat, naivabbat, kedvesebbet.

Bár panelban lakunk, öt tengerimalacunk van, s mind az ötöt Sanyi volt kollégájától, Petitől szereztük be, aki igen sok mindennel foglalkozik, s többek között tengerimalacok tenyésztésével is.

Egy éve, amikor legutóbbi tengerimalacunkat, Lilit megkaptuk tőle, akkor mesélte, hogy ő és a felesége kitalálták, hogy ideje lenne beruházni egy napelemes rendszerre.

Mivel Petinek egyébként nagyon sok munkája volt, így a felesége, Anna vállalta el, hogy utánanézzen vajon van-e valamilyen pályázat napelemre, tehát lehetséges-e például vissza nem térítendő támogatást igényelni ilyen típusú lakossági fejlesztésre.

Annának egyébként szerencsére nem volt nehéz dolga, mert kiderült, hogy az unokatestvére is nemrég fotovoltaikus rendszert telepíttetett a házukra, s mivel maximálisan elégedettek voltak a kivitelező Pentele Solar Kft.-vel, így átküldték nekik az egyik általuk üzemeltetett oldalt. Ezen az oldalon minden fontos információ megtalálható azok számára, akiket érdekel, hogy pályázat napelemre milyen konstrukciókban érhető el.

Ahogy az a weblapról is kiderül, magánszemélyek számára sajnos vissza nem térítendő támogatást nyújtó pályázat Magyarországon jelenleg nincsen, azonban 0% kamatozású hitel már van. Ehhez pedig, az egyéb feltételek teljesítése mellett, csupán 10% önerő biztosítására van szükség.

Petiék nagyon örültek ennek is, és mivel a havi jövedelmük megfelelő mértékű volt, úgy döntöttek, hogy így is belevágnak mindenképp, hiszen a 0%-os hitel garantálja, hogy semmit sem vesztenek a beruházáson, a hosszútávú megtérülés ellenben biztosra vehető.

Ennek megfelelően megcsináltatták a felmérést, beadták a pályázatuk, és miután szabad utat kaptak, el is készült a napelemes rendszerük.

A felmérést és a kivitelezést végző Pentele Solarral maximálisan elégedettek voltak, hiszen nem csak profik volt a csapat, hanem rendkívül segítőkész is, még a pályázat megírásában is segédkeztek Petiéknek.

A megtérülés természetesen be is indult, a tengerimalacok a téli estékre kaptak egy infrapanelt a ketrecük mellé, amit egyenesen imádnak, és Peti azóta a kivitelező céget még egy kisállatkereskedő barátjának is beajánlotta, aki úgy tűnik, szintén belevág a projektbe, hiszen nincs is jobb annál, ha az ember egyszerre spórolhat is, és környezettudatos is lehet.