A fürdőszoba felújítás megfigyelő szőrös beltéri egység: Zazu, a tengerimalac

Nem rég fejest ugrottunk a fürdőszobánk teljes felrobbantásának és bár nagyon ügyesek és kétkeziek vagyunk a házban és ház körül végzendők teendők körében, vannak olyan részek, amiket nem tudunk, vagy nem szívesen vállalunk magunkra. Tipikusan ilyenek a vízvezetékes és villamos hálózatot érintő feladatok, ezért ezekhez szakembereket hívtunk. A vicc az volt, hogy mindenki rendkívül hamar elkészült volna, ha nem fedezik fel Zazut, a tengerimalacunkat. Ugyanis abban a pillanatban, hogy ő képbe került senki sem akart dolgozni, csak állatot simogatni. Ami persze neki, mint négylábú szőrös beltéri munkafelügyelő egységnek jó móka, mi viszont szerettünk volna haladni a munkálatokkal.

Ahogy a vizes és villanyos szakemberek végeztek még egy kicsit korrigálnunk kellett a falat, aztán bele tudtunk vágni végre a csempézésbe és járólapozásba. A fürdőszobai csempék felragasztása manapság már szerencsére nem egy külön tudomány. Jó minőségű ragasztóanyagokat lehet hozzá vásárolni, amik nagyon könnyedén és gyorsan a helyére fogják az elemeket. Ha pedig nagyméretű csempéket vásároltunk, külön szerencsénk van, hiszen kevesebb darabbal fedjük le ugyanazt a felületet, tehát kevesebb ragasztanivalónk lesz. Mi egyrészt ebből a megfontolásból, másrészt meg azért, mert ez tetszett választottunk nagyméretű négyzetalapú fürdőszobai csempéket, úgyhogy pont úgy hozta a szerencse, hogy megkönnyítettük a saját helyzetünket. Azért, hogy ne legyen annyira egysíkú mégse a történet, vettünk egy keskeny díszcsíkot is, amiben apró mozaikok vannak. Ez az áruházban nagyon jól mutatott, egyből elnyerte a tetszésemet úgyhogy nem tudtam ott hagyni.

A színeket illetően nagyon sokat segített a Fürdőszoba Ötletek (www.furdoszobaotletek.hu) rövid összefoglalója, ahol egy helyen láttam azokat az árnyalatokat, amik a lelkivilágomat ismerve is szóba kerülhettek. Igazából kezdetektől a föld és a víz színei között vacilláltam, mert számomra mind a kettő a természetet, a megnyugvást árasztja magából, pontosan azokat az érzéseket, amiket a fürdőszobában érezni akarok. Amellett persze, hogy ezek pontosan azok a tónusok, amik soha nem mennek ki a divatból. Olyan, mint a fehér és a fekete, mindig lehet velük kombinálni valami újat, amitől az egész – még ha érződik is rajta, hogy nem teljesen mai darab – moderné, újszerűvé válhat. Szóval egy könnyed földszín lett a befutó, viszont az egészet feldobom majd a kiegészítőkkel és máris nem lesz olyan snassz a hely, na meg persze ott vannak a már korábban is említett mozaikok. Ha van jópofa dolog egy fürdőszobában számomra, akkor azok a mozaikok és a jobbnál-jobb díszcsíkok. Annyira fel tudják dobni az egyszerű és letisztult megjelenést is, hogy hihetetlen! Ráadásul mindezt anélkül, hogy megtörnék azt a nyugalmat, amire egyébként vágyok / vágyik a tulajdonos.

Ezekhez a fürdőszobai csempékhez már csak a megfelelő kiegészítő elemeket kell beszerelni, az olyan apróságokat, mint a fürdőkád, a mosdó a hozzátartozó szekrénnyel, a világítás és a polcok és teljes lesz a harmónia. Nagyon-nagy szerepük van ezeknek a részleteknek is a csempe mellett abban, hogy végül milyen hatást kelt a végeredmény. Mert hiába van egy alapvetően lágy, visszafogott csempe a falon, hogyha a berendezés nincs összhangban ezzel és teljesen nyakon csapja az eredeti elképzelést. Legalább ennyire fontos a különböző textíliák és növények használata, megjelenése és elhelyezése, mert a megfelelő színű és méretű darabok remekül tudják még lágyítani a látképet, vagy akár keretet is tudnak adni a szabadabb formáknak. Tehát az elsődleges a legjobb fürdőszobai csempék kiválasztása, aztán jöhet minden más, de ott se spóroljuk a választási energiáinkkal és időnkkel, mert nincs kisebb jelentőségük csak azért, mert a sorrendben később következnek. De erről a legtöbbet persze Zazu tudna mesélni, aki végig követte az egész folyamatot, tehát már nem csak egy megfigyelő funkcióval ellátott szőrös beltéri egység, hanem egyenesen nemzetközi szaktekintély a fürdőszobai felújításokat érintő témakörökben. Fogadóórát hetente kétszer tart, de tolmácsot nem tudunk hozzá biztosítani.