A napelemekről keveset tudok, a tengerimalacokról annál többet

Évek óta tagja vagyok a tengerimalac klubnak és aktív társasági életet élek itt. Aki viszont azt hiszi, hogy csak a kis házi kedvenceinkről szoktunk beszélgetni, az nagyon téved. Legutóbb, azt hiszem, a tengerimalac ketrec fűtéséből kiindulva kötöttünk ki chatpartneremmel a napelemes rendszerek ára témakörnél. Beszélgető társam ugyanis nem rég ruházott be napelemes rendszerbe és mivel engem is évek óta foglalkoztat a téma, alaposan kifaggattam. Az ő kivitelezője a napelemrendszer.info volt és nagyon elégedett volt az eredménnyel.

Aki kicsit sem ért hozzá, mint ahogy én sem, annak a legjobb módszer küldeni egy árajánlatkérést a napelemrendszer.info-nak. Ők az ajánlatkérés után telefonon megkeresnek, majd ingyenesen kijönnek személyesen is felmérni a terepet. Ez nagyon fontos lépés, mert a napelemes rendszerek ára elég magas, így mindenképp a közel tökéletes rendszer megalkotására kell törekedni. A napelemrendszer.info munkatársai a Sharp japán cég napelemeit használják. Ez kiváló minőséget garantál több évtizeden keresztül. Viszont, hogy a házunk alkalmas-e illetve ideális-e a napelemes rendszer telepítésére, a bejárás során derül csak ki. Lehet ugyanis például, hogy a tetőszerkezet nem bírja el a napelemes rendszer súlyát vagy a ház tájolása nem ideális. A személyes megbeszélés során a napelemrendszer.info munkatársa alaposan kikérdezi az érdeklődőt a villamosenergia fogyasztási szokásairól és ez alapján kalkulálja ki az ideális méretet. Ez nagy tapasztalatot igényel, mivel egy túlméretezett napelemes rendszer nem hozza be 10 éven belül sem az árát. Viszont az alábecsült fogyasztási igény nem biztosítja hosszú távon a család energia ellátását.

Mivel a napelemes rendszer ára elég magas, jó tudni, hogy vissza nem térítendő támogatásként ugyan nincs lehetőség pályázatra, de 0%-os THM-es hitelként van. A hitel futamideje maximum 20 év lehet, és 10% önerőt kell letennünk hozzá. Vállalkozások számára elérhető a VEKOP keretében a hitel+támogatás kombináció a Közép-Magyarországi Régióban. A többi régióban pedig GINOP keretében nyílik lehetőség vissza nem térítendő támogatásra. Ezekre elsősorban a régebbi építésű épületek nagy megtakarítást eredményező, komplex épületenergetikai fejlesztésével van esély pályázni.

Az átfutási időről érdemes tudni, hogy kb. 2 hónapot vesz összességében igénybe, amiből a napelem tényleges felszerelése már csak pár óra. A leghosszabb átfutása általában az engedélyezési folyamatnak, a dokumentálásnak és a kétirányú villanyóra megérkezésének van. A napelemes rendszer ugyanis be lesz kötve a szolgáltató hálózatába. Ez a fogyasztónak is fontos és jó dolog, ugyanis így lehetőség nyílik a napos időben termelt többlet energia értékesítésére a szolgáltató felé. Éjszaka illetve borús napokon pedig a ház energiafogyasztásának fedezését automatikusan a hálózat oldja meg. Az eladott és vett energia elszámolása évente történik, ideális esetben nullásra jövünk ki. Érthető, hogy ennek a komplex folyamatnak a biztosításához rengeteg szigorú szabályozás és előírás tartozik. A napelemrendszer.info munkatársai szerencsére végig kísérnek minket az adminisztráció útvesztőjében, így minden szabályosan és engedélyeztetve kerül átadásra.

Chatpartnerem olyan lelkesen ecsetelte a napelemes rendszer előnyeit, hogy én is kedvet kaptam hozzá. Még aznap este elküldtem az árajánlatkérésemet a napelemrendszer.info-nak és kíváncsian várom, milyen méretű és árú rendszer fedezné az én energiaigényemet. Jó érzés lenne, hogy ezzel a lépéssel a házat is sokkal környezetbarátabbá tenném. Plusz, ha esetleg el szeretném adni, a napelemes rendszer nagyban növelné az ingatlan értékét.