Mi a drágább? – Tengerimalac vs. gázpalack

Gyerekkoromban mindig irigykedtem azokra a barátaimra, akiknek volt otthon valami cuki rágcsáló. Na persze, nem a Stuart Little-re gondolok a padláson, hanem a klasszikus “vegyünk egy ilyet a gyereknek” állatokra: a tengerimalacra és a hörcsögre. Nyilván azért vágytam én is erre, mert csak azt láttam, hogy milyen édi-bédi, szőrös és megzabálom, ahogy rágcsálja a zöldségeket. Ha nekem kellett volna takarítani az “üvegketrecét”, vagy háromszor végigjárni a lakás minden eldugott zugát, mert Töfke kiszökött, akkor lehet, hogy nem lettem volna ennyire lelkes a témában. Arról nem beszélve, hogy az állattartásnak komoly anyagi vonzata van. Bár nem tudom, hogy maga a kisállat mennyibe kerül, mire lesz neki lakhelye, játéka, eledele, netán még az állatorvost is meg kell látogatni, biztosan nem játékpénz lesz a végösszeg.

Manapság persze már nem epekedem ilyesmi után, adódik épp elég teendő az életben, nem kell még egy másik kicsi lény a lakásomba, akivel foglalkozni kell.

A minap például azzal keresett meg az egyik barátnőm, hogy segítsek már neki gázpalackot rendelni. Most költöztek új lakásba és ez volt az első alkalom, hogy kifogyott a nafta. Én meg nagyon sokáig éltem olyan régi házban, ahol a villamos rendszer sajnos nem bírta meg a villanytűzhelyet, persze a vezetékes gázrendszer nem volt kiépítve (köszi szépen, szocializmus tízemeletes panelépítész mesterei), úgyhogy kénytelen voltam gázpalackot használni. Egyből mondtam is, hogy én honnan rendeltem anno, de az az oldal már sajnos nem élt. Kénytelenek voltunk nekiállni keresni valami új beszállítót.

Ekkor akadtunk rá a gazpalackfutar.com-ra. Annyira egyszerű megjegyezni, hiszen adja magát az egész, csak nem .hu-t kell tenni a végére, mint itthon általában. Budapesten és az egész környéken vállalnak kiszállítást, ráadásul ha szeretnénk, lényegében villámgyorsan. Ha például az utolsó utáni pillanatban kapok észbe, hogy jaj, elfogyott otthon a gáz, ők a megrendeléstől számítva akár már néhány órán belül kopogtathatnak az ajtón, hogy csókolom, itt a gázelhárító brigád. Emellett erősen rácsodálkoztam arra is, hogy bár jó pár év eltelt az utolsó rendelésem óta, a gázpalack ár gyakorlatilag nem mozdult el érdemben. És hát figyelembe véve azt, hogy bizonyos termékek vagy szolgáltatások mennyire horror ütemben tudnak elinflálódni akár csak néhány év alatt is ez őszintén meglepett – persze pozitív értelemben.

Egy 11,5 kilós PB gázpalackot például már 6000 forintért házhoz hoznak nekünk, de ha a nagytestvérre lenne szükségünk, a 23 kilós verzió is 11 000 forintban megáll – és az bizony jó sok főzőcskére elég! De hasonlóan kedvező árakat kínálnak a termékpalettájuk többi eleménél is. Ráadásul nem csak a lakossági felhasználás berkeiben mozognak, hanem ipari, vagy akár egészségügyi vonalon is. Például lehet náluk kapni a hegesztéshez elengedhetetlen szén-dioxid palackokat hatféle kiszerelésben. Ezek árai 8000-től 18 000 forintig terjednek. Vagy éppen hasonlóképpen az oxigén palackok, amikhez 6000-12 000 forint között juthatunk hozzá – szintén többféle méretben, kiszerelésben.

Azon tűnődtem, hogy lehet ezt ilyen kedvezően megoldani, mivel a telephelyük sem Budapest központjában, hanem attól egészen távol, Vác mellett van a Duna partján. Aztán megnéztem a blogukat, ahol többek között erről is említést tesznek. Mindent a tartósan alacsony gázpalack árakért. Végigböngészve az internetet teljesen érhető a dolog. Ma már nem az a helyzet, hogy van 2 opció és mindenki onnan rendel, hanem komoly verseny van, amiben tényleg csak az érvényesülhet és maradhat kvázi életben, aki kedvező gázpalack árakat tud ajánlani és persze kellőképpen az emberek szeme elé teszi azt, hogy ő bizony ezt a tevékenységet folytatja.

Szóval végül megrendeltük tőlük a 11,5 kilós PB palackot, mert az volt a barátnőm lakásában és másnapra, amikorra kiszállítást kértük ott is volt a mosolygós futár. Szerintem ez a 6000 forint jóval kevesebb volt, mintha egy tengerimalacra kellett volna költenem…