Szavazás

Melyik a kedvenc tengerimalac fajtád?
 

Belépés

Hirdetések

Etetési információk

 

A tengerimalacok táplálásának kialakításakor figyelembe kell vennünk adottságaikat és az ebből fakadó igényeiket. Csak ezek ismeretében állíthatunk össze a fajnak megfelelő, egészséges életet biztosító étrendet.
A tengerimalacoknak 4 metsző- és 16 őrlőfoguk van. A fogak folyamatosan nőnek, meglehetősen gyorsan, hetente 1,2 - 1,5 milliméternyit. Tejfogaik még az embrionális életben, a vemhesség 43-49. napján váltódnak, vagyis az újszülött malacoknak már maradandó fogaik vannak!
Az emésztőrendszer ötször olyan hosszú, mint a teljes testhossz. A táplálék tehát nagyon hosszú utat tesz meg a szervezetben. A gyomor egykamrás, nagyon vékony falú. Emiatt a gyenge gyomorfal miatt állataink nem tudnak hányni. A gyomor térfogata 20-30 ml. A kis befogadóképesség miatt a tengerimalacok szinte folyamatosan esznek, ez akár napi 60-80 kis étkezést jelent. A cellulózt a vastagbél baktériumflórája bontja le, ehhez viszonylag magas pH-érték szükséges. A magas cukor- és keményítőtartalmú étrend miatt a pH 8-9-ről 5-6-ra csökken, ettől elpusztulnak a cellulózt bontó baktériumok, és más, káros baktériumok, pl. coli szaporodnak el. A nem megfelelő antibiotikum adagolása is ugyanezt okozza.
A végbélben speciális bélsár is keletkezik, ez az össz-bélsármennyiség kb. 30%-a. Ez a vastagbélen változatlanul halad át, és távozása után az állat rágás nélkül lenyeli. Baktériumokból, fehérjékből és vitaminokból áll, állatainknak szükségük van rá a megfelelő egészségi állapot érdekében.
A tengerimalacok nem képesek C-vitamint előállítani. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy ezt a vitamint táplálékuknak tartalmaznia kell. A szükséges mennyiség kb. 10 mg/ttkg naponta.

Víz

Vizet folyamatosan kell biztosítanunk. Legalább naponta adjunk állatainknak friss vizet, nagy melegben lehetőleg többször is. A vízhez könnyen adagolhatunk az igényeknek megfelelő kiegészítőket is, pl. C-vitamint, kombinált vitamin-készítményeket, vagy szükség esetén gyógyszereket. Az ilyen táplálék-kiegészítőket azonban csak állatorvosi felügyelet mellett alkalmazzuk!

 

Széna

A víz mellett a széna az, aminek mindig a malacok előtt kell lennie. Friss, por- és szennyeződésektől mentes szénát vásároljunk. Már sok díszállat-boltban rendszeresen kapható, de vidéki piacokon nagyobb mennyiséget olcsóbban is beszerezhetünk, ha a tárolásra megfelelő hely áll rendelkezésünkre.
A széna különösen fontos, az egyéb táplálékoktól függetlenül (!) folyamatosan legyen az állatok előtt: ez az az eleség, amit egész nap "legelhetnek", tehát elfoglalják vele magukat. Egyrészt megfelelő emésztésükhöz nélkülözhetetlen a kielégítő rosttartalom, másrészt a folyamatosan növő fogak koptatásában játszik fontos szerepet. A széna rágása nem csak a metszőfogakat koptatja, de a hátul ülő őrlőfogakat munkára készteti. Az általánosan használt magkeverék sem erre, sem étrendi hatását tekintve nem megfelelő, tehát NEM pótolja a szénát. A népszerű szárazkenyér, az üzletekben kapható sokféle "fogkoptató" termék és a széna-granulátum is csak a metszőfogak kopását segíti elő, mert a leharapott apró szemcsékkel a hátulsó fogaknak már nincs dolguk.
A széna hiánya által okozott legfontosabb problémák:
- a bélrendszer kóros állapota, bélgyulladás, tökéletlen emésztés, és az ebből eredő pusztulás,
- túlnőtt fogak (különösen a hátulsó fogak kóros növekedése nehezen észrevehető és korrigálható!),
- nagyszámú vemhességi toxikózisos eset (a nőstények az ellés körüli időben - gyakran a kölykökkel együtt - elpusztulnak),
- túl nagy vagy éppen túl kis testsúllyal született kölykök,
- magas kölyökhalandóság,
- elhízás,
- alacsony átlagéletkor.
Megjegyzendő, hogy a szénahiányos étrend következményei többnyire csak néhány hónap után jelentkeznek. Nagyon sok tengerimalac pusztul el fiatalon "minden jel nélkül". Az esetek többségében az emésztőrendszer kóros állapotai állnak a háttérben.

 

Magkeverék

Rágcsálóknak készült, gabonafélékből álló keveréket minden szaküzletben vásárolhatunk, ez azonban egy az egyben nem megfelelő tengerimalacaink táplálására. A tengerimalacok alapvetően nem magevők, mint például az aranyhörcsög, étrendjükben inkább a zöldfélék legyenek a meghatározók. Ha mégis magkeveréket választunk, az döntően zabból, lehetőleg hántolt zabból  álljon, ehhez keverjünk kevés búzát, kukoricát (max. 10%) és napraforgót (max. 5%). A túlságosan magas fehérje- és zsírtartalmú magkeverék (pl. túl sok kukorica) rendszeres fogyasztása máj- és veseproblémákat okozhat, ezekre különösen a vemhes nőstények hajlamosak. Célszerű, ha az ilyen szárazeleség nincs folyamatosan az állatok előtt, inkább hetente csak három-négy alkalommal kínáljuk meg őket, és hagyjuk előttük néhány órára.

 

Tápok

A rágcsálók számára gyártott táprudak növényekből és egyéb kiegészítőkből (pl. vitaminok, ásványi anyagok) készülnek. A tengerimalacok számára előállított tápokat magas rosttartalom, és viszonylag alacsony zsír- és fehérjetartalom jellemzi. C-vitamin tartalmukat is állataink igényeinek megfelelően állították be, és gondoskodtak annak tartósságáról is. Ha csak tehetjük, szárazeleségként leginkább ilyet használjunk.
Legyünk óvatosak a más fajok számára készített tápokkal, hiszen az eltérő igényeknek megfelelően valószínűleg az összetételük sem megfelelő. Megfelelő C-vitamin kiegészítéssel a nyúltápok némelyike alkalmas lehet tengerimalacok etetésére, de ne a haszonállatok (hízónyulak) számára készültek közül válasszunk: Ezeket rövidtávú etetésre, nem pedig hosszú, egészséges életre tervezték. Sohase vegyünk ún, "gyógyszerezett" nyúltápot, ez állataink pusztulását okozhatja. Ha nem ismerjük a nyúltáp összetételét, inkább hagyjuk ki állataink étrendjéből.

 

Egyéb eleségek

Esetenként egy kis csemegével is meglephetjük kedvencünket. Számtalan kekszet, rágórudat, pasztillát lehet kapni, melyeket kifejezetten kisrágcsálók részére gyártanak. Tanácsos átnézni a csomagoláson feltüntetett nyersanyaglistát, és ha a termék hizlalna, csak módjával etessük. Sok falatka leginkább tejtermékekből, cukrokból, vagy mézzel készül, ezek nem alkalmasak tengerimalacok számára.

 

Zöldségek és gyümölcsök

A zöldeleségek vitaminokat, ásványi anyagokat, enzimeket és rostokat biztosítanak.
Naponta például kétszer adjunk zöldséget vagy gyümölcsöt állatainknak. Mindig mossuk meg, és töröljük szárazra.
Egy etetéskor csak egyféle zöldet adjunk, ezzel meg lehet előzni, hogy állataink válogassanak, és végül csak egy vagy két félét - a kedvenceiket - legyenek hajlandók megenni.

A gyümölcsök közül adhatunk például almát, körtét, kivit, dinnyét, epret, málnát, barackot, narancsot, mandarint, banánt (héj nélkül), szőlőt.
Etethető zöldségek: sárgarépa (zölddel együtt), paprika, paradicsom, cukkíni, cékla, kukoricalevél, brokkoli, articsóka, édeskömény, petrezselyem, spenót, kínai kel.
A kertben szedhetünk füvet, tyúkhúrt, gyermekláncfüvet, és egyéb kerti gyomokat, fűszernövényeket (pl. lóhere, bazsalikom, kapor, zsálya, mezei sóska, zsázsa). Vigyázzunk, nehogy mérgező növényeket gyűjtsünk. Érdemes a növényhatározó könyveket forgatni, és beazonosítani az ismeretlen fajokat. Nagyobb mennyiségben veszélyes lehet a káposzta, és a felfúvódást okozó növények is.

 

Hasmenés
Hasmenést többnyire a nem megfelelő zöldeleség okoz. A hányás képessége híján csak így tud a szervezet megszabadulni a nem oda való anyagoktól.
Bármilyen újdonságot adunk, első alkalommal mindig csak kicsi legyen az adag. Figyeljük, nem lesz-e utána lágyabb a bélsár.
Ha a bélsár kissé puhább, de nem folyós v. különösen bűzös, és az állat normálisan viselkedik (eszik, iszik, reagál az emberre, érdekli az eleség és a környezete), elég diétára fogni: egy vagy két napig csak szénát kapjon (és természetesen vizet), utána szárazeleséget is, majd 5 nap után kevés alma, répa, azután szokásos zöldeleség is adható már. Közben figyeljük, iszik-e eleget! A tengerimalacok hamar ki tudnak száradni, sokszor egy enyhébb betegség mellet is ez okozza pusztulásukat.
Ha az állat levert, azonnal forduljunk orvoshoz! Az állatorvosnál kedvencünk valószínűleg infúziót, görcsoldó gyógyszert, bélflóra-stabilizálót, fertőzés gyanúja esetén pedig antibiotikumot is fog kapni. Diétán kell tartanunk, és követni az orvos egyéb utasításait is. Itatásáról se feledkezzünk meg!

(Siklósi István: Házi kedvencek című könyvéből)